Screenshot 5
Εκδηλώσεις-Εορτές

100 χρόνια μετά … Επετειακή Εκδήλωση

Μέσα σε μια συγκινητική και όμορφη ατμόσφαιρα, γεμάτη νοσταλγικές μνήμες, μέσα από την αφήγηση, τη μουσική και τα τραγούδια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2022, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου, στο Μπούρτζι, εκδήλωση αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922-2022)».

image 5

     Επίσης, αφορμή για την εκδήλωση στάθηκαν και άλλα δύο γεγονότα: το ένα έχει να κάνει με το κλείσιμο της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα», εμπνευσμένη από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των κατοίκων της Σμύρνης, την οποία επιμελήθηκε η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης κ. Ίρις Κρητικού, με τη συμμετοχή σαράντα επιφανών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

     Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Κατά τον μήνα Οκτώβριο μνημονεύονται τόσο η γέννηση (15 Οκτωβρίου 1850) όσο και η εκδημία του (25 Οκτωβρίου 1929). Ο Σκιαθίτης ακαδημαϊκός και λογοτέχνης, την δεκαετία του 1880, επισκέφτηκε όλα τα ιερά προσκυνήματα της Ανατολής, και εκτός από το Άγιον Όρος και την Παλαιστίνη, έφτασε και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας, αποτυπώνοντας εξαίσια στις μνημειώδεις ταξιδιωτικές του περιγραφές, με τίτλο «Μὲ τοῦ Βορηᾶ τὰ κύματα», τον παλμό και το σφρίγος του Ελληνισμού στην γη της Ιωνίας πριν τη σφαγή και τον όλεθρο.

   

  Εμπνευστής, Συντονιστής και Επιμελητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κων/νος Κουτούμπας, Θεολόγος και Ειδικός Συνεργάτης του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου.

     Στην εκδήλωση οι Φιλόλογοι του σχολείου μας: Λεωνίδας Τζαβαλιάς (Διευθυντής), Μαλαμώ Σταμέλου, Φωτεινή Κοντοπούλου και Μαρία Τσατήρη ανέγνωσαν αποσπάσματα από την ταξιδιωτική περιήγηση του Μωραϊτίδη «Είς τήν Σμύρνην» (1898). Η Χορωδία του Γυμνασίου Σκιάθου, με συνοδεία μουσικών (Χατζηευαγγέλου Νίκος, Φυσικός, στο μπουζούκι και τους μαθητές Σταματίου Θοδωρή, Σταμούλη Αριστοτέλη και Χασιώτη Φίλιππο, στιςκιθάρες) παρουσίασαν αγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια. Στο τουμπελέκι συνόδευσε ο Κων/νος Κουτούμπας και στο πιάνο η Ειρήνη Πιταράκη, η οποία είχε τη διδασκαλία και τη μουσική επιμέλεια της όλης εκδήλωσης.

     Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Ιστορικός Τέχνης κ. Ίρις Κρητικού ανήγγειλε το κλείσιμο της Εικαστικής Έκθεσης και ξενάγησε όλους τους παρευρισκόμενους στην «Άλλη Θάλασσα», στους χώρους του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου

Ακολουθούν αποσπάσματα video από την εκδήλωση: