seo.ngsversion.1565614141405
Επιμορφώσεις-Ημερίδες

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για τα μικροπλαστικά των Ωκεανών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, σε ζωντανή σύνδεση, για τη ρύπανση των θαλασσών μας. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022. Αξίζει να τονιστεί ότι η σύνδεση έγινε από τον “Ναυτίλο”, το πλοίο του National Geographic!

nautilos2 anagnostopoulos
Ο Έλληνας επιστήμονας που συμμετέχει σε αποστολή του National Geographic στη Χαβάη με το ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος»

Συγκεκριμένα, ομιλητής ήταν ο Δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος συμμετέχει σε ωκεανογραφική αποστολή του National Geographic και του Ocean Exploration Trust με τίτλο: «Από την Ακτή ως την Άβυσσο: Εξερευνώντας την υδρόβια κληρονομιά και την ρύπανση από μικροπλαστικά
στα κύρια νησιά της Χαβάης».

Στόχος της αποστολής είναι η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα με το υδάτινο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Θοδωρή επικεντρώνεται στο πρόβλημα των μικροπλαστικών και θα δημιουργήσει έναν χάρτη της ρύπανσης που εντοπίζεται στα επιφανειακά ύδατα και τον αέρα.

Θ’ αναλυθούν τα ευρήματα, θα κατηγοριοποιηθούν τα μικροπλαστικά ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους (πχ πλαστικές σακούλες, δίχτυα αλιείας, ίνες από συνθετικά υφάσματα κτλ) και θ’ ακολουθήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιφέρουν μόλυνση από μικροπλαστικά, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις.

nautilos1 650x434 1
Το ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος»

Οι μαθητές και μαθήτριες απέκτησαν νέες εμπειρίες καθώς και επιστημονικά ερεθίσματα που θα τους βοηθήσουν στην “επιστημονική” εξέλιξή τους. Ο κος Αναγνωστόπουλος μεταξύ άλλων μίλησε για τα μικροπλαστικά, την ερευνητική διαδικασία που ακολουθείται από την ομάδα του, την καθημερινότητα στο πλοίο και το πώς είναι να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα!

.

image 151