Acoso escolar barcelona Bullying
Επιμορφώσεις-Ημερίδες

Ενδοσχολική Επιμόρφωση: «Επιθετικότητα και Εκφοβισμός»

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»).

Με αφορμή αυτή την ημέρα, αλλά και στο πλαίσιο της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας, για το τρέχον σχολικό έτος και του Σχεδίου Δράσης με αντικείμενο την «Ενδοσχολική Επιμόρφωση» καθώς και με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης (Ανδρονίδης Κ., Κατσάρη Δ., …), υλοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 και από τις 14:15΄-16:15΄, επιμόρφωση (θεωρητική και βιωματική) των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, με θέμα «Επιθετικότητα και Εκφοβισμός». Εισηγήτρια ήταν η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σκιάθου κ. Άρια Σεβλιανού.

αααααα

Σε γενικές γραμμές τονίστηκαν τα εξής:

1) Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) και της βίας (violence) στον χώρο του σχολείου, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του, ευνοούμενο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, το σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων και του πρόσφατου εγκλεισμού λόγω της καραντίνας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και τον διεθνή χώρο.

εικόνα Viber 2023 03 07 22 56 39 460

2) Ο εκφοβισμός και η βία ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, όπως, σωματικός και λεκτικός εκφοβισμός και βία (άμεσος ), κοινωνικός εκφοβισμός (έμμεσος), ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber-bullying).

εικόνα Viber 2023 03 07 22 56 44 256

3) Αφορούν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση ψυχικού και σωματικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

εικόνα Viber 2023 03 07 22 56 44 320

4) Το φαινόμενο ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθώς τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται λόγω του φόβου του θύματος ή γιατί θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που επιφέρει είναι πολλές και σοβαρές, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα. Συνεπώς αποτελεί ζήτημα της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας.

εικόνα Viber 2023 03 07 22 56 44 182

Ευχαριστούμε θερμά την εξαίρετη κ. Άρια Σεβλιανού, η οποία για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκληση που της απευθύναμε, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι  αποτελεί πολύτιμη αρωγό στις δράσεις του σχολείου μας.

Anti Bullying Clip Art drawing 800x445 1
Anti Bullying Clip Art drawing (Vector cliparts) anti bullying ,clip art