cern 1
Ανακοινώσεις Επιστημονικά Άρθρα

Το σχολείο μας στο CERN!

1200px CERN logo.svg

Το σχολείο μας έχει οργανώσει επίσκεψη στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (CERN) που βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας. Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου 2023.

Η Ομάδα αποτελείται από 28 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης και από 4 συνοδούς Καθηγητές.

cern epitahintis 12 1

Τι είναι το CERN;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους  του σύμπαντος.  Στόχος τους είναι η κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων, και των νόμων που τα διέπουν.
Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (πρωτόνια, ηλεκτρόνια ή άλλα ιόντα) σε υψηλές ενέργειες, προτού αυτά συγκρουστούν, είτε μεταξύ τους, είτε με ακίνητους στόχους. Ο μεγαλύτερος επιταχυντής είναι ο LHC (Large Hadron Collider, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων). Οι ανιχνευτές καταγράφουν τα αποτελέσματα των κρούσεων και συλλέγουν τα απαραίτητα πειραματικά δεδομένα.

image 2


Το CERN βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες μέλη. Στο CERN εργάζονται περίπου 6500 επιστήμονες, από 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες. Η Ελλάδα συμμετέχει στα πειράματα ATLASCMSALICECASTISOLDEn_TOF και RD-51 με ερευνητικές ομάδες από το Ε.Κ.Π.Α., το Ε.Μ.Π., το Α.Π.Θ., το Παν. Ιωαννίνων, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Παν. Πατρών.

671963 696x435 1

Τι έχει προσφέρει το CERN στην ανθρωπότητα;

Το CERN έχει προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, καθώς έχει καταφέρει να επιτύχει μερικά από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου και 21ου αιώνα:

  1. Ανακάλυψη του βασικού σωματιδίου: το μποζόνιο του Higgs. Η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου στο CERN το 2012 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κατορθώματα του 21ου αιώνα. Η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση της ύλης και της βαρύτητας και μπορεί να έχει εφαρμογές στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.
  2. Τεχνολογική ανάπτυξη: Το CERN έχει δημιουργήσει μια σειρά τεχνολογιών που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, η τεχνολογία πληροφορικής και η ενέργεια. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών έχει επιτρέψει στην κοινότητα να κάνει μεγαλύτερα βήματα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.
  3. Διεθνής Επιστημονική συνεργασία: Στο CERN υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με ερευνητές από όλο τον κόσμο, προωθώντας έτσι τη διεθνή επιστημονική συνεργασία και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και προσεγγίσεων.
  4. Εκπαίδευση: Το CERN προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις σε μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες ερευνητές, προωθώντας την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του επιστημονικού ενδιαφέροντος.
cernn

Γιατί αξίζει να επισκεφτούν οι μαθητές/τριες το CERN;

Τα οφέλη για τους μαθητές/τριες από την επίσκεψη στο CERN είναι πολλά. Συνοψίζοντας μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

  1. Επαφή με το μεγαλείο της επιστήμης και της τεχνολογίας: Το CERN είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς επιστημονικούς οργανισμούς στον κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς λειτουργούν οι επιστημονικοί πειραματικοί σταθμοί του CERN και να μάθουν για τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και τεχνολογίες
  2. Εμπειρία ζωής: Η επίσκεψη στο CERN είναι μια εμπειρία ζωής για πολλούς μαθητές, καθώς έχουν την ευκαιρία να δουν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εγκαταστάσεις στον κόσμο και να συναντήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
  3. Ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη: είναι μια ευκαιρία για μαθητές που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και την τεχνολογία  να εξερευνήσουν σε βάθος τα ενδιαφέροντά τους και να δουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους σε αυτούς τους τομείς. Ουσιαστικά μπορεί να εμπνεύσει τους μαθητές, αφού τους δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πραγματικούς μέντορες.

Στην εποχή μας οι νέοι και οι νέες, βομβαρδίζονται συνεχώς, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Ίντερνετ, είτε από την κοινωνία από λάθος πρότυπα. Η επίσκεψη λοιπόν στο CERN μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και να εμπνεύσει την περαιτέρω μάθηση και το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης, οι μαθητές μπορούν να δουν πώς οι επιστήμονες και οι μηχανικοί συνεργάζονται για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων και πώς οι διάφοροι τομείς συνδέονται μεταξύ τους για την επίτευξη κοινών στόχων Τέλος, μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να σκεφτούν σχετικά με το μέλλον τους και τις επιλογές σταδιοδρομίας τους. Ίσως τους προσφέρει μια ιδέα για μια σπουδαία καριέρα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κοινωνία και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Photo credit CERN image 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε προγραμματίσει τις εξής επισκέψεις:

Στην Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας με έδρα το Σαμπεζί της Γενεύης, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βέρνη και στο Μουσείο Ελληνοελβετικών Σχέσεων της Πρεσβείας που φιλοξενεί εκθέματα που αφορούν τις πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ελβετία, από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μέχρι σήμερα, τις δράσεις των ελληνικών συλλόγων στα διάφορα ελβετικά καντόνια καθώς και την προσφορά των Ελβετών φιλελλήνων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, όπου δίδαξε ο μεγαλύτερος φυσικός στην ιστορία της Φυσικής Albert Einstein.

Στην Οικία – Μουσείο του Albert Einstein στη Βέρνη.

Στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη.

Στο κτήριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.