ELEMASYN 2ndCONF Blog 2
Ανακοινώσεις Συνέδρια

Arrivederci  Firence!

image 4

Πριν από λίγες ημέρες οι συμμετέχοντες  στο 2ο Διεθνές  Μαθητικό  Συνέδριο επιστρέψαμε από τη  Φλωρεντία με τις βαλίτσες μας γεμάτες από αρώματα και χρώματα της Τοσκάνης.

Συμμετείχαμε στο συνέδριο με 27 μαθητές και μαθήτριες και με συνοδούς Καθηγητές τους φιλολόγους: Λεωνίδα Τζαβαλιά Διευθυντή, Κοντοπούλου Φωτεινή και Τσατήρη Μαρία.

  

DSCN7494

Το πρώτο πρωινό βαδίσαμε στη Φλωρεντία, γύρω από τον Καθεδρικό Ναό Duomo,  στις πλατείες, προς το μουσείο Uffici και φτάσαμε στη γέφυρα του Πόντε Βέκιο. Το μεσημέρι και το απόγευμα συμμετείχαμε στο 2ο Διεθνές  Μαθητικό  Συνέδριο, στο οποίο εντυπωσιαστήκαμε από την άρτια οργάνωση και από την άψογη συνεργασία με τον κύριο Γεωργουδή και την κόρη του κυρία Τίνα.

Στο Συνέδριο παρουσιάσαμε την εργασία μας «Η Ελληνική Μυθολογία μέσα από τα Αναγεννησιακά Μάτια στο Μουσείο Uffici». Οι εργασίες όλων των σχολείων ήταν προσεγμένες, άλλες με θέματα από την Αναγέννηση και άλλες με θέματα από την κλιματική αλλαγή. Συγκινητικό υπήρξε το γεγονός ότι οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω του σεισμού στην Τουρκία και Συρία. Μετά την απονομή των βεβαιώσεων για τη συμμετοχή μας  περιηγηθήκαμε στη βραδινή Φλωρεντία, ειδικότερα στην Πλατεία της Δημοκρατίας με «έμβλημά» της ένα καρουζέλ.

DSCN7487

  

DSCN7483
DSCN7486 1
DSCN7500

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την πόλη Λούκα με τη χαρακτηριστική αμφιθεατρική της πλατεία και τα μεσαιωνικά της τείχη. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πίζα με τον κεκλιμένο της πύργο και τους πάλλευκους ναούς της που περιβάλλονται από γρασίδι και αληθινά μοιάζουν εξωπραγματικοί και παραμυθένιοι. Μετά από μερικές ωραιότατες πίτσες και πολλές φωτογραφίες επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας για τον επόμενο προορισμό. Έπειτα από μια διαδρομή μέσα από απέραντους κάμπους σε μια ηλιόλουστη μέρα φτάσαμε στο μεσαιωνικό χωριό Σαν Τζιμινιάνο: τριγύρω τείχη, κτίρια αναπαλαιωμένα, ένα πηγάδι στο ιστορικό κέντρο και… παγωτά. Αυτό που χαρακτήρισε την εκδρομή μας ήταν τα πολλά και γευστικότατα παγωτά.

   Την τελευταία ημέρα της παρουσίας μας στη Φλωρεντία, το πρωί, επισκεφτήκαμε το δαιδαλώδες και εντυπωσιακό Μουσείο Uffici.Το άρωμα της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε σε πίνακες και σε αγάλματα. Πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε: γλυπτά από την αρχαιότητα ως και την Αναγέννηση, πίνακες ζωγραφικούς, θέα μοναδική προς τον ποταμό Άρνο! Το απόγευμα της ίδιας μέρας περπατήσαμε την πόλη με την ξεναγό μας, η οποία μας οδήγησε σε άλλες εποχές, Μεσαίωνα, Αναγέννηση ως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον βομβαρδισμό όλων των γεφυρών πλην μίας. Απολαμβάναμε να ακούμε την ιστορία της πόλης και να βλέπουμε ταυτόχρονα εκκλησίες,  δρόμους, παραδοσιακά κτίρια.

   Αναχωρήσαμε την επόμενη μέρα με τη γλυκόπικρη γεύση της επιστροφής. Aπό αυτό το ταξίδι  θα ήθελα κάτι επιπλέον  να μείνει σε όλους μας, καθηγητές και μαθητές,  η ζεστασιά της συνεργασίας και της βαθύτερης γνωριμίας μας!

Η φιλόλογος Φωτεινή Κοντοπούλου

BodyEditor 20230401 120639866