Screenshot 1 1
Ανακοινώσεις

Συμμετοχή μαθητή μας στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του Ο.Η.Ε.

Ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Σκλήρης Αντώνιος, συμμετείχε εκπροσωπώντας το σχολείο μας, στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διεξήχθη από 15 έως 17 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη και στο Πρόγραμμα «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη». Η διοργάνωση υλοποιείται από τον σύλλογο “ΡΟΗ”, με σκοπό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό και είναι υπό την αιγίδα του  Υ.ΠAI.Θ.A., του Υπουργείου Τουρισμού, του Περιφερειακού Κέντρου των Ηνωμένων Εθνών και του Δήμου Θεσ/νίκης.

q2
q1

Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, καθώς και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού με γλώσσα εργασίας την ελληνική.

q3

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων του Ο.Η.Ε. Η προσομοίωση επικεντρώνεται στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των Διεθνών Συμβάσεων  προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορά μερικές από τις σημαντικότερες Συμβάσεις του Ο.Η.Ε., το περιεχόμενο των οποίων φρονούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας. Πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι, οι Διεθνείς αυτές Συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικό νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος.

Παράλληλα με το περιεχόμενο των Συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές, ως εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε.,  εξοικειώνονται στα ζητήματα εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων  από τα κράτη μέρη, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων εμπειρογνωμόνων  και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τα επιχειρήματα τους. Επίσης, κατορθώνουν να γνωρίσουν τη διαδικασία λειτουργίας των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Το θέμα που επεξεργάστηκε, ανέπτυξε και παρουσίασε ο Αντώνης ήταν: “Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή” και μίλησε ως εκπρόσωπος του Διπλωματικού Σώματος του Βελγίου. Με την παρουσία του αλλά κυρίως με την εργασία του, απέσπασε την Εύφημο Μνεία της Επιτροπής.

eeeee

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του σχολείου μας συγχαίρουμε θερμά τον μαθητή μας Αντώνη Σκλήρη και του ευχόμαστε καλή πρόοδο, εις ανώτερα και πάντα επιτυχίες.

eeeeeee 1