5° Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο 1200x600 1
Δράσεις Συνέδρια

Συμμετοχή του Σχολείου στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο της Σερβίας

Στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου, το Γενικό Λύκειο Σκιάθου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη Σερβία, από 15 έως 20 Νοεμβρίου 2018. Συμμετείχαν 20 μαθητές/τριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον Λεωνίδα Τζαβαλιά, φιλόλογο-Δ/ντή του ΓΕ.Λ. και την Φωτεινή Κοντοπούλου, φιλόλογο.

Με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Κούκη Ν. e1542867590690
Με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κούκη Ν.

Στο Συνέδριο γενικά συμμετείχαν 56 σχολεία της Ελλάδας και 7 σχολεία του Βελιγραδίου. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Ιταλίας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Σερβίας και την Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Κούκη Νικόλαο, φιλόλογο-ιστορικό. Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν στο Kulturni centar vuk Karadzic και στο Dečji Kulturni Centar του Βελιγραδίου.

Στον Ι.Ν του Αγίου Σάββα
Στον Ι.Ν του Αγίου Σάββα

Το αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν ο «Ρήγας Βελεστινλής – 220 χρόνια από το θάνατό του» και το θέμα της εργασίας των μαθητών/τριών του σχολείου μας ήταν: «Ιχνηλατώντας τα βήματα του Ρήγα Βελεστινλή» παρουσιάζοντας τις βασικές διαδρομές του.

Ο Ρήγας φεύγοντας από το Βελεστίνο αρχικά κατευθύνεται στην Κωνσταντινούπολη (1778), όπου σπουδάζει ξένες γλώσσες και γνωρίζεται με προσωπικότητες της Πόλης. Επόμενος σταθμός του η Βιέννη (1790-1796), όπου συνεργάζεται με την ελληνική παροικία της πόλης και εκδίδει το συγγραφικό του έργο. Στη συνέχεια ακολουθούμε τα βήματα του Ρήγα στην αυστριακή τότε Τεργέστη (1797), με την αποστολή επαναστατικού υλικού αλλά και την προδοσία του από έναν Έλληνα και τη σύλληψή του από τις αυστριακές αρχές. Τέλος, ο μαρτυρικός θάνατος του Ρήγα και των συνεργατών του γράφεται στο Βελιγράδι (1798), στον πύργο Neboisa. Το έργο του όμως θα ταξιδέψει, θα καλλιεργήσει την επανάσταση του 1821 και των απελευθερωτικών κινημάτων στα Βαλκάνια και θα μας εμπνέει παντοτινά:

Α΄ Λυκείου
Η Α΄ Λυκείου στην Σερβία

Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα της Σερβίας το παλιό και το νέο Βελιγράδι και στην επαρχία της Βοϊβοντίνας, στην κωμόπολη Σρέμσκι Κάρλοβτσι, στο κάστρο Πετροβαράντιν, στη πόλη Νόβι Σαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Έτσι, γνωρίσαμε την ιστορία της Σερβίας, την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, την κοινωνική και οικονομική ζωή της καθώς  και τη γαστρονομική παράδοσή της και πολλά άλλα…

Γ΄ Λυκείου
Η Γ΄ Λυκείου στην Σερβία
Β΄ Λυκείου
Η Β΄ Λυκείου στην Σερβία

Ήταν μια καθ’ όλα επιτυχημένη εκπαιδευτική-πολιτιστική δραστηριότητα και γι’ αυτό  νιώθουμε ως εκπαιδευτικοί αναμφίβολα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί αυτό το Συνέδριο έδωσε στα παιδιά μας την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά και υπεύθυνα αλλά και να αποκομίσουν πλούσιες μορφωτικές και πολιτιστικές εμπειρίες. Οι μαθητές/τριές μας μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν υπεύθυνα και να εκπροσωπούν επάξια το σχολείο τους σε τέτοιες ή παρόμοιες εκδηλώσεις, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.