Screenshot 108
Ανακοινώσεις Επιμορφώσεις-Ημερίδες

Διεξαγωγή θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος με τίτλο «Το αυγό του φιδιού: Μία αφήγηση και επτά εικόνες για τον ιστορικό φασισμό και τις σύγχρονες μορφές του»

Με ζωηρό ενδιαφέρον, κριτικό πνεύμα, αναστοχαστική διάθεση, αλλά και την ελπιδοφόρα ματιά της νέας γενιάς που ονειρεύεται έναν κόσμο αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Σκιάθου στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Το αυγό του φιδιού: Μία αφήγηση και επτά εικόνες για τον ιστορικό φασισμό και τις σύγχρονες μορφές του», την Πέμπτη 28/3. Δημιουργός του προγράμματος είναι η θεατρολόγος κ. Αγγελική Νικολάου, η οποία κλήθηκε για τη διεξαγωγή του στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτική Παιδεία», από τη διδάσκουσα κ. Όλγα Σεβαστίδου. Το πρόγραμμα πραγματεύεται το ρατσισμό και το φασισμό σε έναν άξονα χωροχρόνου, από το μεσοπόλεμο μέχρι τις σύγχρονες κοινωνίες.

Αξιοποιώντας τις αρχές της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης, τις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος (forum theatre και «θέατρο του καταπιεσμένου»), και οπτικοακουστικά ερεθίσματα (αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών, τραγουδιών και μουσικών συνθέσεων),  οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενεπλάκησαν σε μία ενεργητική διαδικασία βίωσης ρόλων. Πιο συγκεκριμένα, διερεύνησαν το ιστορικό και κοινωνικό συγκείμενο της εμφάνισης φασιστικών ιδεών, αναστοχάστηκαν πάνω σε στάσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα, ενώ κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις ως δρώντα υποκείμενα ενός αυτοσχεδιαστικού σεναρίου. Για 90 λεπτά, η διδακτική αίθουσα παραχώρησε τη θέση της σε έναν χώρο θεατρικής επιτέλεσης και οι μαθητές/τριες ανέλαβαν ρόλους ηθοποιών και θεατών ταυτόχρονα. Για 90 λεπτά η «Πολιτική Παιδεία» βγήκε από τις γραμμές του σχολικού βιβλίου, περιηγήθηκε στα σοκάκια του παρελθόντος, συναντήθηκε με χαρακτήρες κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, μπήκε στο δωμάτιο ενός σύγχρονου έφηβου, τρύπωσε στα βιβλία, τις αφίσες και τα σημειώματά του… Κάπου εκεί συνάντησαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αυτόν τον έφηβο, τον σκιαγράφησαν, του έδωσαν σάρκα και οστά, έγιναν ο κοινωνικός του περίγυρος… Είναι μέσα από αυτή τη θεατρική, βιωμένη εμπειρία που η «Πολιτική Παιδεία» μετασχηματίστηκε σε πολιτική, εκπαιδευτική πράξη.

Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια του σχολείου μας κ. Όλγα Σεβαστίδου για αυτή την πρωτοβουλία και ευχαριστούμε πολύ την κ. Αγγελική Νικολάου για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τη μοναδική εμπειρά που προσέφερε στα παιδιά!

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Νίνα Μαστοράκη, που πρόθυμα και με ευχαρίστηση κάλυψαν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της κ. Α. Νικολάου.