εικόνα Viber 2023 05 12 19 24 44 347
Ανακοινώσεις

Η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στο CERN

Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και τη Γαλλία, από τις 4 έως τις 9 Μαΐου  2023, στην οποία πήραν μέρος 28 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β΄ τάξης, με συνοδούς καθηγητές τον Διευθυντή κ. Λεωνίδα Τζαβαλιά, φιλόλογο, τον Υποδιευθυντή κ. Νικόλαο Χατζηευαγγέλου, φυσικό, την κα Μαλαμώ Σταμέλου φιλόλογο και τον κ. Κωνσταντίνο Ανδρονίδη, αγγλικής φιλολογίας.

εικόνα Viber 2023 05 12 19 19 53 800

Αφορμή αυτής της εκδρομής ήταν η προγραμματισμένη επίσκεψή μας, τη Δευτέρα 8 Μαϊου, στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (CERN) που βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας. Αρχικά μας υποδέχθηκαν στην είσοδο του CERN, όπου και παραλάβαμε τα διακριτικά καρτελάκια για την είσοδό μας στις εγκαταστάσεις και αμέσως είδαμε ένα εισαγωγικό video για το CERN.

εικόνα Viber 2023 05 12 19 22 32 976

Στη συνέχεια μπήκαμε στο λεωφορείο μας και κατευθυνθήκαμε προς το γαλλικό χωριό Cessy, όπου εκεί είναι τοποθετημένος σε βάθος περίπου 90m o ανιχνευτής CMS. Το πείραμα CMS προέρχεται από το όνομα του ανιχνευτή Compact Muon Solenoid ο οποίος μεταφράζεται  ως Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές. Πρόκειται για ένα από τα πειράματα της σωματιδιακής φυσικής του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN. Στο CMS μας περίμεναν δύο Έλληνες Επιστήμονες οι οποίοι μας μίλησαν για το σκοπό του πειράματος, τι έχει επιτύχει έως σήμερα και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Το ανεπανάληπτο γεγονός όμως ήταν ότι είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να κατεβούμε με το ειδικό ασανσέρ 90m κάτω και να βρεθούμε στην “καρδιά” του πειράματος! Ζήσαμε για λίγο το μεγαλείο της Επιστήμης και της συνεργασίας και μάθαμε πως λειτουργεί ο πιο πολύπλοκος μηχανισμός που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα!

Το πρόγραμμα της πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής μας στην Ελβετία και στη Γαλλία ήταν πλούσιο και περιλάμβανε μοναδικές εμπειρίες:

Screenshot 50

Είχαμε την τιμή να μας υποδεχθεί στην Πρεσβευτική κατοικία στη Βέρνη, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία κα Ξαγοράρη Αικατερίνη. Η κα Πρέσβης, αφού μας καλωσόρισε, μας ανέπτυξε το έργο της Πρεσβείας και στη συνέχεια συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, όπου και απάντησε με προθυμία σε όλες τους τις ερωτήσεις. Στην Πρεσβευτική κατοικία είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο Μουσείο Ελληνοελβετικών Σχέσεων της Πρεσβείας που φιλοξενεί εκθέματα που αφορούν τις πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ελβετία, από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μέχρι σήμερα, τις δράσεις των ελληνικών συλλόγων στα διάφορα ελβετικά καντόνια καθώς και την προσφορά των Ελβετών φιλελλήνων.

Την Κυριακή 7 Απριλίου εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου των Εθνών της Ιεράς Μητρόπολης Ελβετίας με έδρα το Σαμπεζί της Γενεύης, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος και στη συνέχεια ο Πατέρας Ματθαίος μας μίλησε για την Ιστορία και την μοναδική εικονογραφία του Ναού και μας ξενάγησε στη βιβλιοθήκη και στους χώρους του Ελληνορθόδοξου κέντρου.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε και τις όμορφες πόλεις, τα γραφικά χωριά αλλά και τα μουσεία που επισκεφθήκαμε.

Αρχικά περιηγηθήκαμε στη Λωζάνη, είδαμε και φωτογραφίσαμε το ιστορικό ξενοδοχείο Beau Rivage Palace Hotel, όπου στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλήξαμε στο Παγκόσμιο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Η Ελλάδα όπως είναι και το σωστό έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κτήριο περιβάλλεται από ένα πάρκο που περιέχει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης σχετικά με τον αθλητισμό και είναι κτισμένο στις όχθες της λίμνης Leman.

Περιηγηθήκαμε στη Γενεύη (όπου βρίσκεται το CERN), είδαμε το κτήριο του ΟΗΕ, το χαρακτηριστικό ρολόι, θαυμάσαμε το πελώριο σιντριβάνι της και περπατήσαμε στην παλιά πόλη και στης όχθες της λίμνης.

Ξεναγηθήκαμε στη γραφική Βέρνη, πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου και είδαμε το σπίτι όπου έζησε και συνέλαβε τις περίφημες θεωρίες του, ίσως ο μεγαλύτερος φυσικός της σύγχρονης εποχής, ο Albert Einsein. Λόγω ότι στην επιστροφή μας είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας, επισκεφτήκαμε το κέντρο της Βασιλείας και αφού ξεναγηθήκαμε στον καταπληκτικό καθεδρικό ναό, εξερευνήσαμε τις ομορφιές της πόλης.

musee des confluences είναι ένα μουσείο επιστήμη και ανθρωπο ογία 79963868

Στη Γαλλία επισκεφτήκαμε την πόλη Λυών, που αρχικά πήγαμε στο νέο και εμβληματικό μουσείο της, μουσείο Confluences. Ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, πέρα από τη γεωγραφική του θέση (βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Son και Ron), εμπεριέχει την φιλοσοφία της συνάντησης, την αίσθηση της ανταλλαγής, τους πολιτισμούς που συναντιούνται. Υπηρετεί αυτή τη σοφία των συγκλίσεων, την πολύπλευρη προσέγγιση που έχει το μουσείο στις συλλογές του, καθώς τα θέματα παρουσιάζονται με έναν διεπιστημονικό τρόπο.

Ξεναγηθήκαμε στα μνημεία και τους ναούς της πόλης, γνωρίσαμε την ιστορία της και πήραμε μια γεύση από τη λεγόμενη “γαλλική κουζίνα”. Στη συνέχεια ανεβήκαμε με το τελεφερίκ στο ψηλότερο σημείο της πόλης και απαθανατίσαμε στις φωτογραφικές μηχανές μας κάθε όμορφο σημείο της.

Τέλος εκτός από το ήσυχο χωριό Annemasse στο οποίο βρισκόταν και το κατάλυμά μας, επισκεφθήκαμε τη γραφική πόλη Annecy, την αποκαλούμενη και ως “η Βενετία των Άλπεων”. Είναι χτισμένη στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, που δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες της Γαλλίας, αλλά κρατά και τον τίτλο της πιο καθαρής σε ολόκληρη τη χώρα. Όπου κι αν κοιτάξεις αποτελεί ευκαιρία για όμορφη φωτογραφία:

Οι σχολικές εκδρομές έχουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών, καθώς παρέχουν μια ευκαιρία για μάθηση πέρα ​​από την τάξη και το συνηθισμένο περιβάλλον του σχολείου. Προσφέρουν στους μαθητές μια πιο ευέλικτη και διασκεδαστική μέθοδο μάθησης, που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν εμπειρίες με βιωματικό τρόπο που σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες, την ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, εξασκούνται όμως και στις κοινωνικές δεξιότητες όπως η συνεργασία και η επικοινωνία.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εκδρομή κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους. Το CERN από μόνο του είναι ένας μοναδικός προορισμός, όταν όμως συνδυάζεται και με όλα τα υπόλοιπα, αποτελεί ένα ανεπανάληπτο γεγονός που ο καθένας θα θυμάται για πάντα!