Screenshot 111
Εκπαιδευτικά προγράμματα

Πρόγραμμα Αστρονομίας: “ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”

Κατά το σχολικό έτος 2023 – 2024 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το Πρόγραμμα Αστρονομίας: “ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”.

image 6
IC 405  – “Flaming Star Nebula” Photo: nunki
image 7
IC 5146  – Cocoon Nebula Photo: nunki

Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος ξεχώρισε ως νοήμον ον, έστρεψε τα μάτια του στον νυχτερινό ουρανό και αναρωτήθηκε τι κρύβεται σε αυτόν. Από τότε ως σήμερα ποτέ δεν έπαψε να εξερευνά και να μαθαίνει για όλα τα πράγματα που τον περιβάλουν. Αυτή τη δίψα για την ανακάλυψη και τη γνώση προσπάθησε να καλύψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι απουσιάζει ένα αντίστοιχο μάθημα από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Είδαμε τη λάμψη της χαράς και της ικανοποίησης στα μάτια των παιδιών που συμμετείχαν ανελλιπώς σε κάθε μας συνάντηση!

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 22 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι: Χατζηευαγγέλου Νίκος, φυσικός, Σταμέλου Μαλαμώ, φιλόλογος και Καπούλας Ιωάννης, μαθηματικός. Κάθε εκπαιδευτικός κάλυψε το πρόγραμμα από τη δική του επιστήμη. Αρχικά μέσα από μια ιστορική αναδρομή, αναπτύχθηκε από τον φιλοσοφικό λόγο, η γνώση των Αρχαίων Ελλήνων για το σύμπαν. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι σταθμοί της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι έγινε μια προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί όλη η προγραμματισμένη θεματολογία:

image 4

Οι παιδαγωγικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν:

  1. Κατανόηση της αστρονομίας: Η ανάπτυξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες ενός βασικού κατανοητού πλαισίου της αστρονομίας και της αστροφυσικής.
  2. Προώθηση της επιστημονικής προσέγγισης: Η γνώση πώς να παρατηρούν, μετρούν, αναλύουν δεδομένα και εξερευνούν τον ουρανό, ενισχύοντας την επιστημονική σκέψη.
  3. Ανάπτυξη ενδιαφέροντος: Η ενθάρρυνση να εξερευνούν τον έναστρο ουρανό  και την αστροφυσική, και να έρθουν σε επαφή με τις επιστήμες .
  4. Σύνδεση με την καθημερινή ζωή: Η κατανόηση πώς η αστρονομία και η αστροφυσική σχετίζονται με την τεχνολογία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
  5. Προώθηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων: Η έκφραση των ιδεών τους και η συνεργασία με άλλους σε ερευνητικά και πρακτικά εργαστήρια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκεφτήκαμε το ιδιωτικό και αξιόλογο αστεροσκοπείο του κ. Νίκου Πασχάλη. Ο κ. Πασχάλης μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις που βρίσκεται ο εξοπλισμός (τον οποίο θα ζήλευαν διεθνή ερευνητικά κέντρα). Στη συνέχεια παρατηρήσαμε το φεγγάρι μας, γαλαξίες, νεφελώματα και άλλα ενδιαφέροντα ουράνια αντικείμενα. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πασχάλη για την πολύτιμη υποστήριξη του εγχειρήματός μας. Αισθανόμαστε τυχεροί που τον έχουμε δίπλα μας.

image 5
Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα του αστεροσκοπείου.

Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας η ομάδα της Αστρονομίας πραγματοποίησε το πείραμα του Ερατοσθένη. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά καταφέραμε να προσδιορίσουμε την ακτίνα και την περιφέρεια της Γης με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια!

Τέλος με γνώμονα τη διάδοση της επιστήμης στην κοινωνία, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε σε συνεργασία με τον κ. Πασχάλη μια βραδιά παρατήρησης του φεγγαριού μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (καιρού επιτρέποντος) την Τετάρτη 15 Μάϊου 2024 στο λιμάνι (σημείο αναχώρησης ιπτάμενων δελφινιών) στις 21:00 και απευθύνεται σε όλους τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις της Αστρονομίας. Σκοπεύουμε οι συμμετέχοντες να απολαύσουν την εκδήλωση μαζί μας και να μπορέσουμε όλοι να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις εντυπώσεις μας. Ευελπιστούμε η εκδήλωση να τονώσει το ενδιαφέρον για την αστρονομία σε όλο το ευρύ κοινό και κυρίως στους μικρούς μας φίλους και μελλοντικούς επιστήμονες!

Η Ομάδα της Αστρονομίας

Screenshot 3