beautiful sun multiwavelength 1024
Επιστημονικά Άρθρα

Ηλιακή καταιγίδα μεσαίου μεγέθους θα πλήξει σήμερα και αύριο τη Γη

Ο Ήλιος συνεχίζει τη θορυβώδη συμπεριφορά του, με εκλάμψεις και εκτινάξεις μάζας, σχεδόν κάθε μέρα από τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι συνέβη το αναπόφευκτο: ορισμένες από αυτές τις εκρήξεις έχουν εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση της Γης, συνεπώς βρισκόμαστε μπροστά σε μερικές ηλιακές καταιγίδες .

Ηλιακή καταιγίδα

Τι είναι η ηλιακή καταιγίδα:

Οι ηλιακές καταιγίδες είναι αρκετά φυσιολογικές διαστημικές καιρικές διαταραχές, που συμβαίνουν κάθε φορά που ο Ήλιος μας γίνεται πιο ενεργός. Ως αποτέλεσμα, οι ηλιακοί άνεμοι προκαλούν διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης και στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν και τα δύο.

Ο  Ήλιος βομβαρδίζει τη Γη με σωματίδια (πρωτόνια) υψηλής ενέργειας, τα οποία κατά περιοδικά διαστήματα πέφτουν πάνω στην προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλούν -εκτός από το θεαματικό πολικό σέλας- γεωμαγνητικές καταιγίδες, που μπορεί να φέρουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην πραγματικότητα για μερικούς ανθρώπους όλο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα και σπάνια ευκαιρία. Η καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας (εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους) πολύ πιο μακριά από ότι συνηθίζεται, με το εκπληκτικό φως του φαινομένου να εμφανίζεται κυρίως, μόνο σε σημεία που βρίσκονται πιο κοντά στον βόρειο πόλο, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και περιστασιακά στη Σκωτία.

selas4

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολικό σέλας έχει γίνει ορατό και στην Ελλάδα! Το 2003, η τελευταία φορά που εμφανίστηκε Βόρειο Σέλας πάνω από Αθήνα! Συνολικά έχουν καταγραφεί 11 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο.

πηγή: sciencealert