476275 gikas600 165005 453941
Επισκέψεις-Εκδρομές

Στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, και στην Εικαστική Έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Χαρακτικά”

Το σχολείο μας, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική επίσκεψη, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, επισκέφθηκε την εξαιρετική Έκθεση με τα χαρακτικά του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, η οποία  φιλοξενείται στην Ιερή Μονή του Ευαγγελισμού Σκιάθου. Η Έκθεση χαρακτικών βρίσκεται στο νησί μας με  πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το «Μουσείο Μπενάκη». Πρόκειται για μια Έκθεση υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που επέτρεψε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές/τριες μας την γνωριμία με την ιδιαίτερη αυτή πτυχή του έργου του μεγάλου Έλληνα εικαστικού.

photo.2 2 600x395 1

Είχαμε όλοι την ευκαιρία δούμε πρωτότυπα έργα καθώς και αντικείμενα και φωτογραφίες του ζωγράφου και ως ένα βαθμό να μυηθούμε στα μυστικά της τέχνης της χαλκογραφίας, της οξυγραφίας και της ακιδογραφίας. Είναι ευχής έργο οι μαθητές/τριες ενός μικρού νησιού να έρθουν σε επαφή με τέτοια σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα.

     Ας γνωρίσουμε όμως, με λίγα λόγια, και τον καλλιτέχνη: ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας  (1906 – 1994 ) ήταν ζωγράφος και γλύπτης, από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους της «γενιάς του ΄30». Δημιούργησε τη δική του ιδιαίτερη τεχνοτροπία, στηριγμένη αφενός στην ντόπια παράδοση και αφετέρου στην αισθητική του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Επιβλήθηκε ως δημιουργός και εκτός Ελλάδας, ανήκοντας στην ομάδα των «κλασικών» του μοντερνισμού. Υπήρξε μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη, αλλά  παρακολούθησε και μαθήματα φιλολογίας και αισθητικής στη Σορβόννη, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Ροζέ Μπισιέρ και χαρακτική με τον Δημήτριο Γαλάνη.

panoaristera 4
Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας σε μεγάλη ηλικία στο ατελιέ του στην Αθήνα.

Το 1935, μαζί με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, τον ποιητή Τάκη Παπατσώνη και τον σκηνοθέτη Σωκράτη Καραντινό, εξέδωσε το περιοδικό «Το Τρίτο Μάτι», στο οποίο παρουσιάζονταν έργα μοντέρνων καλλιτεχνών (ΚλέεΚαντίνσκι κ.ά.) και μεταφράσεις κειμένων ξένων συγγραφέων της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (Τζόις κ.ά.). Την ίδια εποχή, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας έκανε τα πρώτα του πρωτοποριακά σκηνικά για το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

     Το 1941 εξελέγη καθηγητής στην έδρα του Ελεύθερου Σχεδίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., όπου δίδαξε έως το 1958, ενώ το 1982 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

     Το 1991 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στην οικία του επί της οδού Κριεζώτου 3, στο κέντρο της Αθήνας, ένα ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος και παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στα Μουσεία τού Σινσινάτι, της Μελβούρνης και της Καρκασόν, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αμμοχώστου, στο Θεατρικό Μουσείο Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και σε πολλές ακόμη δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  

     «Ξεναγοί» στο χώρο της  συγκεκριμένης  Έκθεσης αλλά και τους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους του Μοναστηριού, ήταν οι φιλόλογοι του ΓΕ.Λ. Μαλαμώ Σταμέλου και Φωτεινή Κοντοπούλου καθώς και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής π. Ιωσήφ, ο οποίος και μίλησε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για την ιστορία του Μοναστηριού, τους Κολλυβάδες μοναχούς και τη σημασία και το ρόλο της Μονής στη Σκιάθο με το πέρασμα των χρόνων.   

     Ευχαριστούμε πολύ τον Ηγούμενο του Μοναστηριού, π. Ιωσήφ καθώς και το προσωπικό της Μονής για τη φιλοξενία και το κέρασμα που μας προσέφεραν αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» που έφερε την Έκθεση στο νησί.

     Τέλος εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και στις «Συγκοινωνίες Σκιάθου», στον κ. Κολυνδρίνη Δ.  (Πρόεδρο της Κοινοπραξίας ΚΤΕΛ Μαγνησίας), στον κ. Ευαγγελινό Ν. (Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου)  και τον κ. Άρη, τον οδηγό του λεωφορείου, που μας εξασφάλισαν τη γρήγορη, απρόσκοπτη και δωρεάν μετακίνησή μας.